Skájdde – Miessikrikkas

Följ med på en resa i Sápmi och upplev en samisk berättelse genom kultur som väcks till liv i en magisk miljö som omfamnas av Storforsens naturreservat.

I sommarens föreställning möter vi en mamma på jakt efter svar i Sápmi och hon hittar dem genom sin mässingsring och gudinnan Materakka och hennes tre döttrar.​

Genom dans, jojk, cirkus och musik får du följa med på hennes äventyr och kanske också hitta svar själv.

Ta med hela familjen på ett riktigt äventyr och en upplevelse som kommer att stanna kvar i ditt hjärta länge.

Skájdde är en produktion i projektet De tre gudinnorna.Se även trailer från hela festivalen: https://www.youtube.com/watch?v=6XzJHpwkhis

Denna föreställning spelas gärna på utescenener med tak men kan också spelas inomhus men då med extra tekniska krav på ljus som ej behövs utomhus. 

Nypremiär i Storforsen sommaren 2025 i Juli, turnérar gärna efter detta datum. 

Akti Lij

”Akti lij” – det var en gång, är en magisk föreställning som tar med barnen in i den samiska sagovärlden. Genom dans och rörelse låter vi publiken färdas från plats till plats bland väsen och varelser från berättelsernas värld. Samisk berättartradition är något som har följt med samerna i historien och burit med sagorna till dagens barn. Denna tradition och kulturarv vill vi nu föra vidare genom en dansföreställning, med inspiration från gamla sagor från Sápmi. Varmt välkomna till en föreställning som lämpar sig både till samiska och icke-samiska barn, ett fint sätt att introducera dagens samhälle till Sápmi och ett sätt för barnen i och från Sápmi att ta det av deras egen historia samt kulturarv genom dans.

Till denna föreställning medföljer en lärarhandledning kostnadsfritt som gör att barnen innan eller efter föreställningen kan arbeta med samisk kultur i skolan. Till lärarhandledningen finns även ett tillhörande spela för barn 6-10 år som går att lägga till beställningen.

Utöver detta finns även en tillhörande workshop att köpa till där barnen får dansa med dansarna i anslutning till föreställningen. 

Vi spelar gärna i gymnastiksalar eller kulturhus där barnen kan sitta nära oss på scenen. Hela ytan som vi då behöver inklusive publik är 9 x 11 m men vår scenyta är endast 6×7,5 m. Återkoppla gärna med frågor till vår producent. 

I samproduktion med: Dans i Västerbotten, Norrlandsoperan och Giron Sámi Teáther.

Med stöd av: Kulturrådet, Sametinget, Region Norrbotten, Region Dalarna, Region Härjedalen/Jämtland, Jokkmokks Kommun/KUPP

Medverkande konstnärer:
Liv Aira: projektledare, dansare, koreograf, film redigering
Marika Renhuvud: dansare, koreograf
Mirja Palo: Musik, jojk, kantele, komposition samt berättarröst
Samuel Törnqvist: musik komposition
Jonas Nimrodson: ljusdesign
Sara Svonni: kostymdesign
Lise Tapio Pittja: kostymdesign
Jimmy Lundegård: scenografi, backdrop och affisch design
Sven Lindahl: film
Sami Maldonado: färgsättning av film
Petvin Sandström: fotograf

Denna föreställning har vi spelat över 200 gånger i Sverige och Norge för över 9 000 barn. 

Se även oss berätta om föreställningen: https://www.youtube.com/watch?v=g45ZCZp4krY&t=2s

INUTI

INUTI-om allt som finns på vår insida-

En dansföreställning om allt som trängs på vår insida. Vad finns där? Hur ser det ut? Tankar och känslor får komma fram och inta verklig fysisk form. De ändrar sig, skiftar nyans och närmar sig. Kanske kan de prata?

Ord och rörelse blir kroppspoesi i denna intuitiva, lekfulla och eftersinnande upplevelse.

Inspirerad av texter skrivna av skådespelarna på Freja Musikteater blir INUTI en varsam tredimensionell illustration kring hur landskapen inuti oss ser ut. En symfoni av intryck och uttryck.

INUTI bjuder med sin publik på en känslosam resa, det blir en chans att reflektera kring, känna in och uppleva det allra innersta.

Verket var en samproduktion mellan Kulturhuset Spira och Teater Halland och skapades av: 

Idé/ Koreografi/ Regi Maria Ulriksson i nära samarbete med ensemble och konstnärligt team
Kompositör/ Ljuddesign Anna Sóley Tryggvadóttir
Kostymdesign/ Rum Heidi Saikkonen
Medskapande dansare Lovisa Abrahamsson
Medskapande skådespelare Vera Dahlström 
Textförfattare Freja Musikteater 
Textbearbetning Maria Ulriksson och ensemblen
Saxofon Oskar Carls
Dramaturg Patrik Franke
Ljusidé Maria Ulriksson
Skräddare Astrid Abrahamsson
Mask Tove Eneroth
Rekvisitör Mathilda Högberg
Producent Jan Schmidt & Annie Johansson
Foto Malin Arnesson 
Inspelade röster Lo Oskarsdottir, Melker Paulsson, Agnes Strandberg, Anna- Sóley Tryggvadottir

På scen: 2 scenkonstnärer 

Gösta jobbar

Gösta är en man i stor kostym. Han är på väg till sitt jobb. Han har en portfölj med viktiga papper och i kavajens många fickor tappas både nycklar och telefon bort. Arga chefen ringer: Bråttom!

Alla dessa papper… Förskräckligt mycket papper… Det är då Gösta börjar vika. Origami. Monsterlek. Sen blir Gösta fotbollsproffs. Arga chefens ringer igen men Gösta har fått nog. Det har blivit dags att visa vem han verkligen är. En stjärna! (nu vecklar Gösta ut en galaklänning från kläderna och sen sjunger han som Zara Leander, men det är en överraskning)

Gösta jobbar är en rolig dansteater för barn och familj som handlar om att bli sitt bästa jag och att komma till sin rätt. Det är en enmans-show full av överraskningar och vändningar. Gösta ackompanjerar sig själv med sång, ljud- och ordlekar.

Föreställningen kräver ingen teknik och har nästan ingen rekvisita och rör sig således oerhört lätt mellan spelplatserna. Gösta jobbar kan spela på olika platser samma dag om så önskas.

Till föreställningen hör en pixi-bok som varje barn får efter föreställningen. Det är en bilderbok med hela sagan och dessutom med en beskrivning av hur man viker sin egen monsterklo av ett A4-papper.

Produktionen utgår från Härnösand och reser över hela landet.

Folk – dans och turer om figurer

En fartfylld, humoristisk och interaktiv dansföreställning baserad på den hyllade barnboken Folk – främlingar och vänner nån du kanske känner av Emma och Lisen Adbåge och grammisvinnande musikalbumet Folk – dikt och toner om personer av Britta Persson.

Dansföreställningen är baserad på färger och former från illustrationer samt text och dikter i kombination med valda delar från musikalbumet. Texterna har lyfts från pappret och bildernas stämningar har blivit rörelser.

Människa och kundvagn möts i en ömsint tryckare, hejarklacken skanderar innehållet i en upphittad inköpslista, en trehövdad kroppsmaskin bygger en kärleksförklaring till mage, röv och händer.

Välkommen att ta del av dramatisk vardagspoesi, en hyllning till det stora och det lilla i livet och en filosofistund mellan publik och dansare!

 

Läsfrämjande dans:
Med dans som metod vill vi med flera olika ingångar i litteraturens magiska värld bidra till intresse för ord och böcker. Vi hoppas att ”Folk – dans och turer om figurer” ska kunna erbjuda en väg in till litteraturens och musikens värld med målet att uppmuntra läsande, språkglädje och kulturutövande hos barn.

Workshop: 
Workshopen erbjuds både i anslutning till föreställningen och separat. I den berör vi tillsammans med eleverna bokens tema från flera olika håll; de är aktivt deltagande utifrån koncept som boken, musiken och dansföreställningen innehåller och skapar även egna arbeten genom dans, bild, musik och dikt. Eleverna får läsa boken, lyssna på och sjunga till musiken samt prova på rörelser från föreställningen.
 

Vi skräddarsyr gärna ett upplägg baserat på behov och önskemål. Workshopens längd går också att anpassa. 

Funktionsanpassning:
I och med att vi är dansare med pedagogisk utbildning som har erfarenhet och kompetens kring att möta människor med olika funktionsvariationer, anpassar vi föreställningens interaktiva moment samt innehållet i workshopen efter dessa. 

Mikro Makro

Från minsta dammtuss till drömmar och galaxer. I Mikro Makro blir världens underverk synliga i smått och stort. Danskompaniet Nomodaco skapar med enkla medel ett magiskt rum där barn och vuxna kan häpna över livet och världsalltet tillsammans. 

 

I ögonhöjd med sin publik och med en lekfull nyfikenhet undersöker de två dansande och sjungande karaktärerna hur perspektiven kan förändras och hur det mesta hänger ihop, när man tänker efter. Rätt vad det är ryms jordklotet i en glaskula, medan frågan ”vad är större än….” blir en tankeraket ut i kosmos.

 

Mikro Makro är en lika mysig som svindlande föreställning med många tankefrön att ta med sig hem, till förskolan eller skolan. Vad är mindre än minst, vad är större än störst och hur kan vi ta hand om alla skatter i våra fickor och i världen utanför?

 

”Nomodacos barnföreställning leker listigt med skala och proportioner, mellan de små och verkligt stora frågorna.”

Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren

 

 

Väven

VÄVEN är ett scenkonstverk med utgångspunkt och inspiration från vävning som hantverk, arbete och plats i samhället. Det är ett möte mellan den rörelsebaserade scenkonsten och den vävande textilkonsten.

Genom cirkusen häpnadsväckande möjligheter och dansens abstraktion rör vi oss under, över, igenom och tillsammans med vävstolen och dess väv. Vi låter kroppen solva, trampa, mata fram och rulla mellan det ömsom lugna och tunga momenten i vävens tillblivelse.

Föreställningen är inspirerad av barnens tankar om det mjuka materialet och upplevelsen av att förkroppsliga de olika rörelserna som vävstolen och väven formar tillsammans. Vilken plats har det mjuka i vårt samhälle idag? Hur värdesätter vi hantverket och vilken plats har det i vårt industriella Norrbotten?

LUMEN

LUMEN är en hyllning till allt som lever och andas.
Genom en värld som reflekterar, glittrar, böljar och transformeras vill vi uppmana publiken att förundras över den skönhet och kreativa rikedom som finns i djur- och växtriket, samt även i våra egna kroppar och sinnen. Stycket öppnar upp för funderingar och samtal kring vår relation till naturen och vår omvärld, hur vi bäst skyddar och stärker biologisk mångfald in en tid som kännetecknas av ”mass-extinction”, samt vad vi tycker är värdefullt.

LUMEN framförs av 3 dansare och två musiker, samt innehåller video projektion. (Mörkläggning krävs.) I kombination med föreställningen erbjuds även publiksamtal och/eller kreativa workshops.