MAN UP!

Dansinitiativet presenterar MAN UP!

Fyra dansare med olika bakgrunder, historia och livserfarenhet möts, alla med en gemensam nämnare deras kärlek för dans som uttrycksform. I denna fartfyllda och gripande föreställning sker ett lekfullt utbyte mellan lindy hop, västafrikansk dans, breaking, jazz och samtida dans.
 
Det är traditioner som möts och utvecklas. Fördomar bryts och kontrasteras.
 

Koreograf: Åsa Heedman
Dansare: Tillkännages senare

Till föreställningen följer en lärarhandledning med vars syfte är att på ett lättsamt sätt introducera föreställningen samt att vara ett verktyg för lärare och pedagoger att leda ett gemensamt samtal kring barnens och ungdomarnas upplevelse och erfarenhet av föreställningen.

Med stöd av Luleå kommun, Kulturrådet, Region Norrbotten & Sparbanken Nord

Grapes & Glory

Dansinitiativet & The Vessel Production presenterar Grapes & Glory

Skapad av cirkusartisterna Imogen Huzel, Nelli Kujansivu, Lisa Angberg
och Sarah Lett, bjuder Grapes & Glory in till en föreställning som riktar sig till ungdomar och inspirerar till en hoppfull framtid.

Vad som börjar som en vanlig måltid förvandlas snabbt till en värld där vardagliga ögonblick fylls med oväntade, lekfulla och märkliga inslag. Här suddas gränserna mellan det välbekanta och det främmande, och föreställningen bjuder in till en fantasifull resa genom en framtid som både känns kusligt bekant och underbart konstig.

Med cirkuskonst på världsnivå som både utmanar och fascinerar, skapas en upplevelse som är lika gripande som den är inspirerande.

Den 40 minuter långa föreställningen vill väcka tankar och drömmar hos unga människor, och visa att framtiden är formbar, fylld av möjligheter och full av hopp. Det är en upplevelse som får dig att se världen med nya ögon och inspirerar till att skapa en mer tolerant och kreativ framtid.

En föreställning som inte bara underhåller, utan också lämnar avtryck och ger ungdomar en känsla av att vara en del av en större, föränderlig värld.

Konstnärligt team
Idé, koreografi & cirkusartister: Imogen Huzel, Nelli Kujansivu, Lisa Angberg & Sarah Lett
Musik: Milla Lahtinen
Kostym och scenografi: Julia Francesca Herskovits
Teknisk samordning: Alex Jovic
Foto: Petra Älvstrand
Producent: Erika Pekula Pettersson
Koordinator: Hanna Lundqvist
Kommunikation: Sandra Byström

 

Till föreställningen följer en lärarhandledning med vars syfte är att på ett lättsamt sätt introducera föreställningen samt att vara ett verktyg för lärare och pedagoger att leda ett gemensamt samtal kring barnens och ungdomarnas upplevelse och erfarenhet av föreställningen.

Med stöd av Luleå kommun, Kulturrådet, Region Norrbotten, Sparbanken Nord Dynamo Workspace, Konstnärsnämnden, Nordisk kulturkontakt, Riksteatern & Utveckla Norrbotten

Ájttega

Invisible People Contemporary Dance Company presents; Ájttega,

”The ancestors” in lulesami language, is a dance and joik production that invites the audience to Sápmi. A performance based on the artists personal stories. The Samis, a people that wants to preserve their land Sápmi, the nature to the future generations. Ájttega is a performance that percents Sápmis culture in a new way, with respect for its history and tradition.

Artistic director, choreographer, idea: Liv Aira
Dance: Liv Aira & Marika Renhuvud
Joik: Elin Teilus
Music: Gustaf Nygren Costume: Lise Tapio Pittja
Video & edit: Sami Maldonado

Supported by: Kulturrådet, Sametinget, Samerådet, Scenkonst Sörmland, Region Norrbotten, Jokkmokks kommun, Sparbanken Nord 

Skájdde – Miessikrikkas

Följ med på en resa i Sápmi och upplev en samisk berättelse genom kultur som väcks till liv i en magisk miljö som omfamnas av Storforsens naturreservat.

I sommarens föreställning möter vi en mamma på jakt efter svar i Sápmi och hon hittar dem genom sin mässingsring och gudinnan Materakka och hennes tre döttrar.​

Genom dans, jojk, cirkus och musik får du följa med på hennes äventyr och kanske också hitta svar själv.

Ta med hela familjen på ett riktigt äventyr och en upplevelse som kommer att stanna kvar i ditt hjärta länge.

Skájdde är en produktion i projektet De tre gudinnorna.Se även trailer från hela festivalen: https://www.youtube.com/watch?v=6XzJHpwkhis

Denna föreställning spelas gärna på utescenener med tak men kan också spelas inomhus men då med extra tekniska krav på ljus som ej behövs utomhus. 

Nypremiär i Storforsen sommaren 2025 i Juli, turnérar gärna efter detta datum. 

Jag tänker på dig

JAG TÄNKER PÅ DIG låter dig upptäcka eller återupptäcka biblioteket som plats. Som deltagare inbjuds du att följa instruktioner via hörlurar, och interagera med biblioteksmiljön på både väntade och oväntade vis. Med en touch av magisk realism får du uppleva smygkoreografi, censur och glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia. Du ges möjlighet att utföra diskreta motståndsaktioner samt upptäcka dolda budskap mitt i det offentliga rummet. JAG TÄNKER PÅ DIG erbjuder ett lekfullt tillfälle att se på ett av våra viktigaste gemensamma utrymmen med nya ögon, och att göra biblioteket till ditt eget. 

JAG TÄNKER PÅ DIG spelas både som skolföreställning och för allmänhet, från ca 10 år. Den finns tillgänglig på svenska, engelska och arabiska(från HT2025) och passar i princip alla bibliotek. Föreställningen är en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet.

JAG TÄNKER PÅ DIG blev utvald till Bibu 2024 med följande motivering:

“En varsam röst i hörlurarna guidar oss genom biblioteket. Med utgångspunkt i den egna kroppen rör vi oss i en koreografi genom rummet. Ensam och tillsammans med andra. Med uppdrag förs vi in i litteraturens värld. Ord binder samman tid och rum. Enkla handlingar gör oss till en del av historien. Föreställningen blir en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet. Bibliotek som mötesplatser över hela världen – ett kulturpolitiskt ställningstagande.”

Naturen

Naturen – en tragikomisk dansteater om hur människan behandlar naturen

Den Augustprisbelönade barnboksförfattaren och illustratören Emma Adbåges omtyckta bok Naturen blir för första gången en scenproduktion. Den ursprungliga idén till uppsättningen kom från Irma von Platen och Elin Hallgren under hösten 2024 och implementerades i Undantagets verksamhetsplanering för 2025. Musiken är specialskriven av den uppmärksammade Piteå-bördiga artisten Folke Nikanor.

Urpremiär 19 mars 2025. 

TENDENS

Du bjuds in till ett rum där nya hem skapas. Inramat av koreografens västerbottniska rötter & med inspiration av konstnären Tage Lundins sinnliga konst bildas scener av nostalgi och samvaro.

Föreställningen arbetar med ordet vi-samhet och skapar en värld där alla som betraktar den får bärande roller, bara genom att vara där. 

Tendenser och omedvetna gester omformuleras till dans för att bli en plats vi alla byggt tillsammans.

Du sitter lugnt i din stol och betraktar hur din närvaro blir grund till koreografi, eller så låter du dig successivt vaggas in i nuet. 

Tendens är en innerlig dansföreställning som undrar om det är våra rörelser som tar oss hem.

Föreställningen skapades av: 

Idé/Koncept/Koreograf Maria Ulriksson
Konst Tage Lundin
Kompositör/Ljuddesign Anna Sóley Tryggvadóttir
Kostym Heidi Saikkonen
Medskapande dansare Nassim Meki, Matilda Bilberg, Giorgia Reitani
På scen  2 dansare
Foto& Film Lina Johansson

DET RÖR PÅ SIG

Dansinitiativet presenterar DET RÖR PÅ SIG

I DET RÖR PÅ SIG sveps publiken in i en spännande match men utan tävlingsmomentet. Vi möts av motgångar, spänning och framgång, utmaningar och förväntningar. Det är en berättelse om vänskap, kamp och försoning. Där två karaktärer, nr 11 och nr 99, möter varandra, sig själva och sin publik. 

DET RÖR PÅ SIG är inspirerad av mellanstadiebarns bild av hur de rör på sig i sin vardag. Swipeande möter fotboll, pianospelande och en promenad. Träningar möter läxläsning. Förberedelser möter förflyttningar och känslor och nr 11 och nr 99 gestaltar både laganda och individuell styrka. Med fart och fläkt kastas vi mellan vinst och förlust.

Medverkande:
Jenny Schinkler & Linn Lindström

Konstnärligt team:
Idé: Erika Pekula Pettersson & Marie Wårell
Koncept och koreografi: Erika Pekula Pettersson i nära samverkan med dansarna 
Musik: David Björkén 
Kostym och scenografi: Lotta Lampa

Ljusdesign: Calle Mårtensson

Teknisk samordning: Alex Jovic
Producent: Hanna Lundqvist

Kommunikation: Sandra Byström
Verksamhetschef: Marie Wårell

Föreställningen går bra att spela i sporthall om rätt elförutsättningar finns.

Till föreställningen följer en lärarhandledning med vars syfte är att på ett lättsamt sätt introducera föreställningen samt att vara ett verktyg för lärare och pedagoger att leda ett gemensamt samtal kring barnens och ungdomarnas upplevelse och erfarenhet av föreställningen.

Publikröster om föreställningen: 

”Jag tyckte den nådde fram fint till eleverna bland annat för att den använde sig av den miljön som eleverna är vana vid;  i Sportsammanhang.”

”En härlig och fin föreställning med cool teknik. Det jag uppskattade mest var humorn, genomtänkt och kul.”

”När kulturen möter sporten – en produktion med extra allt gällande effekter – en häftig dansupplevelse som måste ses!”

” Vi hade en väldigt bra och rolig upplevelse under föreställningen DET RÖR PÅ SIG. Eleverna uppskattade verkligen framträdandet och pratar redan om att de vill se fler föreställningar. Jag tror det var jättebra att de fick komma så nära dansarna och uppträdandet när de satt på golvet, de var så glada när dansarna gjorde high fives med dem. Ljus, ljud och effekter med exempelvis röken var också något som eleverna pratade mycket om efter att vi gick tillbaka till skolan.”

 

Med stöd av Luleå kommun, Kulturrådet, Region Norrbotten & Sparbanken Nord

 

 

Express yourself

Express yourself

En dans- och musik föreställning inom genren hiphop. Vi vill visa den positiva aspekten av hiphop-kulturen på ett inspirerade och lekfullt sätt.

El diablo es extranjero

 
“Skuld-mätaren” indikerar att invandrare har kommit för att stjäla våra jobb och ”faro-mätaren” blinkar rött” (Eduardo Galeano, Espejos. 2008)

Människor har migrerat sedan början av vår historia men samtidigt har gränserna vuxit. Om allt rör sig, om allt förändras, om gränserna omvandlas. Vem är den verkliga utlänningen då? Är det jag? Är det du? Vi skapar den här föreställningen utifrån tre frågor: vad innebär hemma? Vad innebär det att återvända hem? Vad innebär det att vara utlänning? Vi kommer att utforska dessa frågor tillsammans med invandrare från olika länder och publiken.

El Diablo es extranjero är ett samarbete med Other Side Company från Frankrike och var skapat under den Internationella dansresidens i Östersund arrangeras av Konstnärsnämnden tillsammans med Estrad Norr.