Nattskift

Hon har Nattskift 
i textilfabriken
men jag
ska hämta henne.

 

En är fast i ekorrhjulets eviga snurr, medan en annan är på att att rädda henne därifrån. Eller är det hennes inre röst som ropar med allt starkare kraft om att hitta den vilda naturen inom sig. 

Med poesi satt i rörelse är Nattskift är en saga om att bli hel och hitta sin inre skaparkraft. 

El diablo es mujer

 Ett Djävulens sändebud. Genom historien stigmatiserad och torterad. I rakt nedstigande led från en förvisad Eva via inkvisitionens avrättade häxa till dagens horstämplade våldtäktssofer.

​El Diablo es Mujer är ett danskonstverk som genom Contemporary Dance avser att dekonstruera demoniseringen av kvinnan. Tre kvinnliga dansare i samexistens befinner sig i ett gränsland där de förkroppsligar El diablo, Djävulen.

Dansarnas hud transformeras från den av ett väsen till ett annat; en främmande hud som utgör del av ett cykliskt habitat som genom verkets minimalistiska formspråk ger utrymmer för kontemplation.

El diablo es extranjero

 
“Skuld-mätaren” indikerar att invandrare har kommit för att stjäla våra jobb och ”faro-mätaren” blinkar rött” (Eduardo Galeano, Espejos. 2008)

Människor har migrerat sedan början av vår historia men samtidigt har gränserna vuxit. Om allt rör sig, om allt förändras, om gränserna omvandlas. Vem är den verkliga utlänningen då? Är det jag? Är det du? Vi skapar den här föreställningen utifrån tre frågor: vad innebär hemma? Vad innebär det att återvända hem? Vad innebär det att vara utlänning? Vi kommer att utforska dessa frågor tillsammans med invandrare från olika länder och publiken.

El Diablo es extranjero är ett samarbete med Other Side Company från Frankrike och var skapat under den Internationella dansresidens i Östersund arrangeras av Konstnärsnämnden tillsammans med Estrad Norr.

Merry.Go.Round

Merry.Go.Round är både dans och teater, rörelse och poesi. Musiken är en blandning av svensk jazz, opera, pop och NASA’s inspelningar från vårt solsystem. Det är en föreställning full av improvisation och närvaro, olik det mesta och svår att sätta ord på. Press har bland annat beskrivit den som “stor och filmisk, som ett intro till en okänd värld” (Malin Palmqvist, Länstidningen, 2017), och “striking images, pure emotion”. (Seona Mac Reamoinn, The Irish Times 2017)

Mellan 2012 och 2017 skapade Maria Nilsson Waller tre dansstycken; som alla hade utgångspunkt i våra sista oägda platser – terra nullius. Det första, Last Land, var en resa i fantasin till Antarktis och Bir Tawils öken, följt av Founder – en djupdykning ned till vår okända och oåtkomliga

havsbotten. Merry.Go.Round är det sista stycket i serien, där vi blickar ut i rymden och mot mänsklighetens okända framtid. ( Ni minns kanske även hennes verk See The Man för ÖFK 2015, eller nu senast This Is Home för jämtländska kvinnor och platser.)

Genomgående för alla stycken och för Flora Fauna Project’s arbete är att de på olika sätt belyser vår skiftande relation till miljön och naturen, och tittar närmare på det okända – gränslandet där vetenskap får ge vika för myten.

Merry.Go.Round (karusell på svenska) väver här också in den romantiska myten – alla dessa historier och idéer om kärlek, romantik och relationer som dominerat västvärlden sedan tidig medeltid. Det är ett stycke om hemlängtan och våra hjärtans längtan. Genom loopar och omloppsbanor, i en dans som är lika mycket kosmisk som vardagligt mänsklig, tumlar de fem dansarna om varandra i en värld som ibland verkar söndertrasad av post-romantisk stressdisorder, och ibland rymmer skönhet och harmoni. Vad händer när våra vägar korsas? Hur kan vi hålla samman om våra vägar går isär?

LUMEN

LUMEN är en hyllning till allt som lever och andas.
Genom en värld som reflekterar, glittrar, böljar och transformeras vill vi uppmana publiken att förundras över den skönhet och kreativa rikedom som finns i djur- och växtriket, samt även i våra egna kroppar och sinnen. Stycket öppnar upp för funderingar och samtal kring vår relation till naturen och vår omvärld, hur vi bäst skyddar och stärker biologisk mångfald in en tid som kännetecknas av ”mass-extinction”, samt vad vi tycker är värdefullt.

LUMEN framförs av 3 dansare och två musiker, samt innehåller video projektion. (Mörkläggning krävs.) I kombination med föreställningen erbjuds även publiksamtal och/eller kreativa workshops.