Jag tänker på dig

JAG TÄNKER PÅ DIG låter dig upptäcka eller återupptäcka biblioteket som plats. Som deltagare inbjuds du att följa instruktioner via hörlurar, och interagera med biblioteksmiljön på både väntade och oväntade vis. Med en touch av magisk realism får du uppleva smygkoreografi, censur och glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia. Du ges möjlighet att utföra diskreta motståndsaktioner samt upptäcka dolda budskap mitt i det offentliga rummet. JAG TÄNKER PÅ DIG erbjuder ett lekfullt tillfälle att se på ett av våra viktigaste gemensamma utrymmen med nya ögon, och att göra biblioteket till ditt eget. 

JAG TÄNKER PÅ DIG spelas både som skolföreställning och för allmänhet, från ca 10 år. Den finns tillgänglig på svenska, engelska och arabiska(från HT2025) och passar i princip alla bibliotek. Föreställningen är en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet.

JAG TÄNKER PÅ DIG blev utvald till Bibu 2024 med följande motivering:

“En varsam röst i hörlurarna guidar oss genom biblioteket. Med utgångspunkt i den egna kroppen rör vi oss i en koreografi genom rummet. Ensam och tillsammans med andra. Med uppdrag förs vi in i litteraturens värld. Ord binder samman tid och rum. Enkla handlingar gör oss till en del av historien. Föreställningen blir en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet. Bibliotek som mötesplatser över hela världen – ett kulturpolitiskt ställningstagande.”

Verkligheten är rund

– En samskapande dansföreställning för barn mellan 6 månader till 2 år

VERKLIGHETEN ÄR RUND låter oss mötas i det storslagna och irrationella, i kroppens och röstens ytterligheter. Föreställningen tar avstamp i små barns unika förmåga till hängiven lek och oförställt intresse för omgivningen. Med rörelse, ljus, ljud och form utforskas kontaktskapande och hur vi kan mötas bortom språket. Vi studsar och vilar i ett eko, ljudar och rullar över ett mörkt hav. Föreställningen utgår från att språket aldrig kan fånga in verkligheten såsom den är, eftersom begreppen är kantiga medan verkligheten är rund.

VERKLIGHETEN ÄR RUND är en deltagarbaserad dansföreställning för barn mellan 6 månader -2 år och deras vuxna. Två dansare och en musiker bjuder in till ett fantasifullt rum som väcker nyfikenhet och gör plats för möten mellan alla som deltar i verket. Publiken kliver in i rummet och aktörerna följer, understödjer och utvecklar. Genom ett lyhört inlyssnande av det som händer i rummet blir ingen föreställning den andra lik.  

Verkligheten

låter sig inte fångas av språket

Verkligheten

är uppmärksamhet överallt hela tiden

Verkligheten

både är och inte är

Verkligheten

är lyssnande och understödjande

Verkligheten

är rund

Utdrag ur recension i VK  “…det här är inget mindre är ren scenkonstpoesi i sin mest ursprungliga form – en föreställning som tar Suzanne Ostens livsgärning i hand och med eftertryck slår fast att jo; det är här, i mötet med de allra minsta, som det händer.” 
– Sara Meidell, VK

Föreställningen finns i två varianter där den ena är anpassad för förskola och kan spela i nästan vilket rum som helst. Den andra varianten är anpassad för blackbox och har högre krav på teknik och rum. Innehållet i föreställningen är samma i båda varianterna. 

Lokalkraven angivna gäller föreställningar på förskola/mindre rum. Kontakta gärna oss för tekniska specifikationer gällande föreställningar i blackbox/scenrum. Maxpubliken ökar till 25 deltagare vid föreställningar i större rum.

Naturen

Naturen – en tragikomisk dansteater om hur människan behandlar naturen

Den Augustprisbelönade barnboksförfattaren och illustratören Emma Adbåges omtyckta bok Naturen blir för första gången en scenproduktion. Den ursprungliga idén till uppsättningen kom från Irma von Platen och Elin Hallgren under hösten 2024 och implementerades i Undantagets verksamhetsplanering för 2025. Musiken är specialskriven av den uppmärksammade Piteå-bördiga artisten Folke Nikanor.

Urpremiär 19 mars 2025. 

RAJ

En dansföreställning för ungdomar, en dansantologi på temat framtid och ungdomars syn på olika framtidsscenarier för världen.

“Nu går varje år lika snabbt som en sekund, en blinkning är ett jordsnurr. I ett mellanrum mellan tid och rum, fast i tidens mun. En begravning av världen så som vi känner den och firandet av det nyas födelse.”

RAJ är en dansresa genom vibrerande landskap av svettig och surrealistisk koreografi.

Föreställningen bygger på insamlat material utifrån workshops och samtal med ungdomar kring temat, och personliga berättelser, tankar och känslor.

Dans och koreografi: Dans och scenkonstkollektivet Dansbandet: Love Andersson, Martina Fischer och Karin Raudsepp 
Musik: Alexander Wallin
Film: Lucas Carlsson
Klippning: Love Andersson
Foto: Lucas Carlsson, Talat Bhat
Ljusdesign: Fredrik Stålberg
I samproduktion med: Dans i Örebro/Region Örebro Län
Med stöd av: Dans i Västerbotten, Dans i Blekinge och Gula villan Järna

 

Workshops och metoden bakom framtagandet av RAJ:

I skapandeprocessen har gruppen Dansbandet mött i ungdomar från olika delar av Sverige i workshops för att tillsammans ta reda på och bearbeta deras tankar, känslor och idéer kring temat framtid. Tillsammas har de dansat, mediterat/visualiserat, skrivit och skapat koreografi. Med dessa olika uttryck som konstnärlig pedagogisk metod
har Dansbandet berört projektets tema och samtidigt samlat in konstnärligt material. Därefter har Dansbandet koreografiskt förvaltat och bearbetat det material som kommit upp i mötet med ungdomarna och skapat RAJ som scenföreställning.
I och med denna metod är de ungdomar som Dansbandet mött också medskapare till föreställningen som helhet. Ungdomarna bidrar till att göra innehållet i den sceniskaföreställningen relevant och i förlängningen även relevant för de ungdomar som tar del av verket genom turné. Parallellt med turnerandet av RAJ som scenföreställning fortsätter Dansbandet att utöka dansantologin genom att möta fler ungdomar i workshops. RAJ verkar som en megafon för att höja ungas röster kring temat, stärka deras agens och mod till att uttrycka sig samt främja och fördjupa ungdomarnas engagemang för dans och rörelse som hantverk och konstform.

Tveka inte att kontakta oss vid intresse av workshops.
Vi skräddarsyr gärna ett upplägg baserat på behov och önskemål. Workshopens längd går också att anpassa men brukar vara ca 45-120 minuter. 

 

TENDENS

Du bjuds in till ett rum där nya hem skapas. Inramat av koreografens västerbottniska rötter & med inspiration av konstnären Tage Lundins sinnliga konst bildas scener av nostalgi och samvaro.

Föreställningen arbetar med ordet vi-samhet och skapar en värld där alla som betraktar den får bärande roller, bara genom att vara där. 

Tendenser och omedvetna gester omformuleras till dans för att bli en plats vi alla byggt tillsammans.

Du sitter lugnt i din stol och betraktar hur din närvaro blir grund till koreografi, eller så låter du dig successivt vaggas in i nuet. 

Tendens är en innerlig dansföreställning som undrar om det är våra rörelser som tar oss hem.

Gro

En taktil och poetisk dansföreställning för bebisar med sina vuxna. 

Publiken möts av ett mjukt tält, med lurviga ben och lampor. En blank dansmatta, trasmattor att sitta på och en inbjudande atmosfär som uppmuntrar till att upptäcka i sin egen takt – en tillåtande miljö som är skapad för bebisar. Här finns inga regler, vi är tillsammans i en värld av ljud, ljus och rörelse. Barnen får känna , lyssna, härma eller iaktta. Här finns mormors trasmattor, fårskinnet från barnvagnen och en förälders nynnande.

Gro är en mjuk upptäcksfärd genom barnets första tid i livet. Föreställningen är 25 min lång och efteråt ges bebis och vuxen möjlighet att utforska rummet tillsammans. Räkna med totalt en timme.

 

Tiden det tar

Tiden det tar – ett verk av Hagar Malin Hellkvist Sellén.

Efter drygt tjugo år av koreografiska verk där tematiken varit hennes utgångspunkt vill koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén nu börja i en annan ände: i rörelsen och se vart den leder.

Tiden det tar är ett helaftonssolo skapat för och tillsammans med den norska dansaren Pernille Holden. Holden har tidigare medverkat i Hellkvist Selléns verk Flottarkärlek, Kvinnor och skog och Bättre folk. 

Tiden det tar klär sig inte i det skrivna ordets språkdräkt utan kommunicerar genom koreografin från början till slut. 

 

Idé Hagar Malin Hellkvist Sellén

Dansare Pernille Holden

Koreografi Hagar Malin Hellkvist Sellén i nära samarbete med Pernille Holden

Ljuddesign och Kompositör Anna Sóley Tryggvadóttir

Ljusdesign Erik Westerlund

Kostymdesign och Dramaturg Elin Hallberg

Producent Vilma Sohlberg

Produktion Hagar Malin Hellkvist Sellén

Tiden det tar – en samproduktion med Dansens Hus med stöd av Kulturrådet och Stockholms stad i samarbete med Skeppsholmstudion. 

 

Rosa löften

Dansaren Marianne Kjærsund har sedan 2008 bjudit upp publiken i MHS helaftonssolo Rosa löften. Rosa löften har sin utgångspunkt i ett undersökande av kropp, identitet och samtida dans i relation till dansbandskulturen och dess musik. Verket är en fortsättning på Bättre folk (2006), där det föddes en lust att utveckla en av de fiktiva karaktärerna och placera den i en ny social danskontext.

Processen bygger på att samtidigt förhålla sig både emotionell och analytisk till dansbandsmusikens texter och sammanhang; att för en solokropp skapa rörelseprinciper och en kroppslig värdegrund för foxtrotten och buggens kinestetiska funktion. Verkets estetik och form försöker iscensätta den fysiska och känslomässiga kontaktyta som den sociala dansen och dansbandsmusiken skapar utrymme för.

Rosa löften är en timmes romantisk värderingsövning och en känslomässig svängom som inte lämnar någon oberörd.

Koncept/Koreografi Malin Hellkvist Sellén 

Dans Marianne Kjærsund

Kostym Lena Lindgren

Scenografi/Ljusdesign Erik Westerlund   

Mask Marina Ritvall   

Musik Niklas Swanberg och dansband

Producent Anne Koutonen   

Produktion Malin Hellkvist Sellén

Rosa löften  producerades med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Framtidens kultur, Stockholms stad och Stockholms läns landsting i samproduktion med Norrlandsoperan.

Nattskift

Hon har Nattskift 
i textilfabriken
men jag
ska hämta henne.

 

En är fast i ekorrhjulets eviga snurr, medan en annan är på att att rädda henne därifrån. Eller är det hennes inre röst som ropar med allt starkare kraft om att hitta den vilda naturen inom sig. 

Med poesi satt i rörelse är Nattskift är en saga om att bli hel och hitta sin inre skaparkraft. 

Drifted – About Carrying

En soloperformance i bärandets praktik. Dansaren lyfter, bär, balanserar, stödjer, lutar och staplar drivved. Långsamt. Rörelserna är vardagliga men upphöjda över det vardagliga. Bärandets symbolik är stark och vacker. Drivveden sliten och nött med en resande historia. Att bära upp utan att styra eller hålla fast. Moderskapets aspekter, eller kanske helt enkelt att vara vuxen.

Verket pågår i upp till tre timmar och gör sig bäst i situationer där publiken har möjlighet att röra sig fritt. T ex öppna offentliga platser såsom torg, foajéer, bygdegårdar, museer. Gärna utomhus. Verket framförs helt i tystnad och kräver ingen teknik.

Läs recensionen från premiären i Östersund 9/9 här:

https://www.ltz.se/2023-09-11/dans-med-drivved-langsam-motstandshandling-i-folkmyllret

Verket är producerat med stöd av Konstnärsnämnden.